
Goed passend schoeisel! (zéker lezen voor je een paar gaat kopen)
Zonder voeten kom je nergens. Zonder voeten val je om. Je voeten zijn je basis en een gezonde basis bescherm en behoud je met goed passend schoeisel. En dat betekent meer dan de juiste schoenmaat kiezen! In deze checklist vind je de belangrijkste voorwaarden waaraan schoenen die je vaak wil dragen beter voldoen als je op korte én lange termijn ernstige voet- en nagelproblemen wil verminderen of vermijden.
- Koop je schoenen tegen het einde van de dag
Na een dag winkelen/stappen zijn je voeten sowieso wat gezwollen. Koop je ’s ochtends schoenen dan steek je je (nog) slanke voeten in een paar fantastische schoenen en die blijken dan later vaak een miskoop omdat ze knellen.
- De ideale hakhoogte
De hak van een dagdagelijkse schoen is ideaal tussen 2 en 3 cm. Niet hoger, maar ook niet lager. Een beetje verhoging corrigeert je houding op een natuurlijke manier, maar naarmate de hoogte van de hiel toeneemt, wordt de druk onder de voorvoet te groot. Verhoogde druk kan leiden tot overmatige eeltvorming, likdoorns, pijnlijke botaanwas en wondjes. Hoge hakken hoeven daarom niet op de brandstapel. Reserveer ze - een beetje zoals je mooiste lingerie- voor speciale gelegenheden.
- Zeg JA tegen veters, gespen, klittenband en elastiek
Een gezonde schoen dient in elke situatie goed passend te kunnen worden bijgesteld en daarom zijn veters, gespen of klittenband belangrijk om de schoen zonder druk aan de voet te houden.
- Zeg NEE tegen instappers/ instapschoenen als dagelijks schoeisel
Bij instapschoenen zonder bevestigingsmechanisme gaan de tenen automatisch in klauwstand om de schoenen aan te houden. De normale voetafwikkeling wordt dus verstoord. De toppen van de tenen drukken tegen de binnenzool van de schoen en dat leidt tot overmatige eelt en likdoorns. Op de gewrichten tussen de laatste twee teenkootjes zullen op termijn likdoorns ontstaan door druk/wrijving tegen het bovenleer. Mag ik dan nooit nog teenslippers, tuinclogs, crocs, rubberlaarzen of andere instappers dragen? Toch, toch, maar liefst niet uren aan een stuk als dagdagelijks schoeisel. Draag instappers bij voorkeur voor een beperkte tijd en wissel daarna af
- Ruimte! Ruimte! Ruimte!
Reken 1 cm tussen de langste teen en de voorkant van de schoen in een staande positie. Gezien een staande positie vereist is om dit te checken heb je een tweede persoon nodig die dit kan verifiëren. Ook de bal van je voet moet voldoende vrije ruimte hebben, zowel in de lengte als in de breedte. Ook daar 1 cm extra ruimte geeft je voeten voldoende speling tijdens het lopen. De vijfde teen mag niet- ook geen klein beetje- onder druk van de schoen tegen de vierde teen aangedrukt worden. Heb je klauwtenen, kies dan altijd voor teenruimte met voldoende hoogte zodat de tenen het bovenleer niet raken, ook geen klein beetje.
- Schokdempende zolen
De zolen van dagdagelijkse schoenen dienen bij voorkeur schokdempend materiaal te bevatten om extra druk op te vangen en druk op de voetzool gelijkmatig te verdelen.
- Ademend bovenmateriaal
Kies voor schoenen waarbij het bovenmateriaal permeabel of lucht doorlatend is. Een goede schoen moet kunnen ademen. Een warme, vochtige, afgesloten omgeving is namelijk een (gratis) pretpark voor immense kolonies bacteriën en micro-organismen die je bovendien gegarandeerd zullen trakteren op…een vieze geur.
- Uitneembare binnenzool
De binnenzool zou in principe uitneembaar moeten zijn zodat deze eventueel aangepast kan worden of vervangen door steunzolen. Denk ook nooit dat je nooit steunzolen nodig zult hebben. Onze voeten,voetvormen en voetafwijkingen evolueren een beetje zoals kinderen: ongemerkt en veel te snel.
- Eerst voetvorm, dan pas schoenvorm
Als je schoenen zoekt die je vaak wil dragen, laat je dan in geen enkel geval leiden door de mode, maar wel door jouw voetvorm. Veel schoenen hebben een spitse voorkant en dus geen ruimte voor de tenen om correct af te wikkelen. Langdurig gebruik van dit soort schoenen leidt tot voetafwijkingen zoals Hallux Valgus of Mortonse Neuralgie. Mortonse neuralgie komt relatief vaker voor bij mensen die een wat bredere voorvoet hebben en vervolgens te smalle schoenen dragen of veel op hoge hakken lopen. Als de voet in een te krappe schoen zit wordt de voorvoet bij elkaar gedrukt, wat zenuwen chronisch kan beklemmen.
- Stevig contrefort
Het contrefort of de hielkap van de schoen moet altijd stevig zijn. Doe zelf de test: houdt de zijkanten van de hielkap van de schoen tussen duim en wijsvinger. Als de hielkap makkelijk indrukbaar is dan geeft deze niet voldoende steun aan de hielpartij waardoor geen goede afwikkeling zal plaatsvinden.
- Ga niet af op de prijs
Opgelet: een dure schoen betekent niet automatisch een goede schoen. Zoals goedkope schoenen ook absoluut niet hoeft synoniem te staan voor slechte kwaliteit en/of slecht voor de voeten. Laat je dus nooit leiden door de prijs van een paar schoenen! Check bij de aankoop gewoon bovenstaande voorwaarden en als je ze allemaal (of toch de meeste) kan aanvinken, kom je al een heel eind.
- Reinig ook de binnenkant van uw schoenen!
Dagelijks onze intieme delen wassen, dat vinden we normaal. Maar vraag eens hoeveel mensen de binnenkant van hun schoenen reinigen? Haast niemand! Veel voetinfecties zouden nochtans vermeden kunnen worden door een simpele, wekelijkse reinigende (be)handeling van de binnenkant van de schoenen. Gebruik daarvoor een product dat zowel schimmelwerend als bacteriedodend is: MycoCure, HFL Solution Spray, FunghiClear...
