voetzorg@eke.be +32 470 10 47 37
Update cookies preferences

Goed passend schoeisel! (zéker lezen voor je een paar gaat kopen)

Zonder voeten kom je nergens. Zonder voeten val je om. Je voeten zijn je basis en een gezonde basis bescherm en behoud je met goed passend schoeisel. En dat betekent meer dan de juiste schoenmaat kiezen! In deze checklist vind je de belangrijkste voorwaarden waaraan schoenen die je vaak wil dragen beter voldoen als je op korte én lange termijn ernstige voet- en nagelproblemen wil verminderen of vermijden.

  • Koop je schoenen tegen het einde van de dag

Na een dag winkelen/stappen zijn je voeten sowieso wat gezwollen. Koop je ’s ochtends schoenen dan steek je je (nog) slanke voeten in een paar fantastische schoenen en die blijken dan later vaak een miskoop omdat ze knellen.

  • De ideale hakhoogte

De hak van een dagdagelijkse schoen is ideaal tussen 2 en 3 cm. Niet hoger, maar ook niet lager. Een beetje verhoging corrigeert je houding op een natuurlijke manier, maar naarmate de hoogte van de hiel toeneemt, wordt de druk onder de voorvoet te groot. Verhoogde druk kan leiden tot overmatige eeltvorming, likdoorns, pijnlijke botaanwas en wondjes. Hoge hakken hoeven daarom niet op de brandstapel. Reserveer ze - een beetje zoals je mooiste lingerie- voor speciale gelegenheden.

  • Zeg JA tegen veters, gespen, klittenband en elastiek

Een gezonde schoen dient in elke situatie goed passend te kunnen worden bijgesteld en daarom zijn veters, gespen of klittenband belangrijk om de schoen zonder druk aan de voet te houden.

  • Zeg NEE tegen instappers/ instapschoenen als dagelijks schoeisel

Bij instapschoenen zonder bevestigingsmechanisme gaan de tenen automatisch in klauwstand om de schoenen aan te houden. De normale voetafwikkeling wordt dus verstoord. De toppen van de tenen drukken tegen de binnenzool van de schoen en dat leidt tot overmatige eelt en likdoorns. Op de gewrichten tussen de laatste twee teenkootjes zullen op termijn likdoorns ontstaan door druk/wrijving tegen het bovenleer. Mag ik dan nooit nog teenslippers, tuinclogs, crocs, rubberlaarzen of andere instappers dragen? Toch, toch, maar liefst niet uren aan een stuk als dagdagelijks schoeisel. Draag instappers bij voorkeur voor een beperkte tijd en wissel daarna af

  • Ruimte! Ruimte! Ruimte!

Reken 1 cm tussen de langste teen en de voorkant van de schoen in een staande positie. Gezien een staande positie vereist is om dit te checken heb je een tweede persoon nodig die dit kan verifiëren. Ook de bal van je voet moet voldoende vrije ruimte hebben, zowel in de lengte als in de breedte. Ook daar 1 cm extra ruimte geeft je voeten voldoende speling tijdens het lopen. De vijfde teen mag niet- ook geen klein beetje-  onder druk van de schoen tegen de vierde teen aangedrukt worden. Heb je klauwtenen, kies dan altijd voor teenruimte met voldoende hoogte zodat de tenen het bovenleer niet raken, ook geen klein beetje. 

  • Schokdempende zolen

De zolen van dagdagelijkse schoenen dienen bij voorkeur schokdempend materiaal te bevatten om extra druk op te vangen en druk op de voetzool gelijkmatig te verdelen.

  • Ademend bovenmateriaal

Kies voor schoenen waarbij het bovenmateriaal permeabel of lucht doorlatend is. Een goede schoen moet  kunnen ademen. Een warme, vochtige, afgesloten omgeving is namelijk een (gratis) pretpark voor immense kolonies bacteriën en micro-organismen die je bovendien gegarandeerd zullen trakteren op…een vieze geur.

  • Uitneembare binnenzool

De binnenzool zou in principe uitneembaar moeten zijn zodat deze eventueel aangepast kan worden of vervangen door steunzolen. Denk ook nooit dat je nooit steunzolen nodig zult hebben. Onze voeten,voetvormen en voetafwijkingen evolueren een beetje zoals kinderen: ongemerkt en veel te snel.

  • Eerst voetvorm, dan pas schoenvorm

Als je schoenen zoekt die je vaak wil dragen, laat je dan in geen enkel geval leiden door de mode, maar wel door jouw voetvorm. Veel schoenen hebben een spitse voorkant en dus geen ruimte voor de tenen om correct af te wikkelen. Langdurig gebruik van dit soort schoenen leidt tot voetafwijkingen zoals Hallux Valgus of Mortonse Neuralgie. Mortonse neuralgie komt relatief vaker voor bij mensen die een wat bredere voorvoet hebben en vervolgens te smalle schoenen dragen of veel op hoge hakken lopen. Als de voet in een te krappe schoen zit wordt de voorvoet bij elkaar gedrukt, wat zenuwen chronisch kan beklemmen.

  • Stevig contrefort

Het contrefort of de hielkap van de schoen moet altijd stevig zijn. Doe zelf de test: houdt de zijkanten van de hielkap van de schoen tussen duim en wijsvinger. Als de hielkap makkelijk indrukbaar is dan geeft deze niet voldoende steun aan de hielpartij waardoor geen goede afwikkeling zal plaatsvinden.

  • Ga niet af op de prijs

Opgelet: een dure schoen betekent niet automatisch een goede schoen. Zoals goedkope schoenen ook absoluut niet hoeft synoniem te staan voor slechte kwaliteit en/of slecht voor de voeten. Laat je dus nooit leiden door de prijs van een paar schoenen! Check bij de aankoop gewoon bovenstaande voorwaarden en als je ze allemaal (of toch de meeste) kan aanvinken, kom je al een heel eind. 

  • Reinig ook de binnenkant van uw schoenen!

Dagelijks onze intieme delen wassen, dat vinden we normaal. Maar vraag eens hoeveel mensen de binnenkant van hun schoenen reinigen? Haast niemand! Veel voetinfecties zouden nochtans vermeden kunnen worden door een simpele, wekelijkse reinigende (be)handeling van de binnenkant van de schoenen. Gebruik daarvoor een product dat zowel schimmelwerend als bacteriedodend is: MycoCure, HFL Solution Spray, FunghiClear...

Maak een afspraak

Graag alle velden invullen en daarna op de rode knop klikken.
Als alles goed gaat, krijg je na een paar minuten een bevestigingsmailtje van me. (Nee? Check dan zeker ook even je spam-folder.)
Kan je een gemaakte afspraak niet nakomen, verwittig me dan zo snel mogelijk, dan blijven we op goede voet staan met elkaar.

loading...

Behandelingen

Iedere voet is uniek, iedere voet is anders. Daarom bekijk ik tijdens een eerste bezoek welke behandeling het best bij je past en bespreken we samen alle behandelopties. Beslissen doe je uiteraard nog altijd zelf.

Nagel- en voetproblemen

Een medisch pedicure beoogt -naast een zeker esthetisch aspect- vooral een doeltreffende behandeling en preventie van alle mogelijke nagelaandoeningen en voet(huid)problemen.
Er bestaan bijzonder veel verschillende nagel- en voethuidpathologieën maar van de meest voorkomende heb je zeker al gehoord:  likdoorn, verdikte nagel, bloedingen onder de nagel, ingegroeide nagel, ingroeiende nagel, loslatende nagel, eelt in de nagelwal, schimmelnagel, gekromde nagel (involutienagel), ramshoornnagel, eelt, stinkvoeten, zweetvoeten, kloven, eczema, psoriasis, blaren...
Uit ervaring weet ik dat veel mensen zich schamen over de toestand van hun voeten en dat sommigen om die reden zelfs geen hulp zoeken. Dat is ontzettend jammer want gewoon helemaal niet nodig. Zet gewoon die stap, je zal geen spijt krijgen. Voeten zijn mijn ding, geen enkele aandoening/toestand schrikt me af, ik ben open maar discreet, ik oordeel niet, ik (be)handel zacht en ken mijn grenzen. 

Orthoplastie

Orthoplastie is bij de meeste mensen beter bekend als een siliconen 'orthese'. Het  zijn technieken waarbij op maat gemaakte siliconen vervaardigd worden om een bepaald deel van de voet te ontlasten of te beschermen tegen druk/pijn.
In tegenstelling tot de podoloog, werkt de medisch pedicure alleen met zachte siliconen omdat wij geen corrigerende orthesen maken die de stand van tenen/voet trachten bij te sturen, maar dus enkel beschermende orthesen waardoor pijn en druk afnemen/verminderen en de zorgvrager weer pijnvrij/ontlast kan stappen. 
Deze siliconen orthesen vormen wij tijdens de voetverzorging op maat van jouw voet(probleem). De orthese krijg je meteen mee naar huis en kan je 's anderendaags beginnen dragen. 

Vilttherapie

Drukplekken of voetwonden ontstaan door druk- of wrijvingskrachten, en kunnen erg veel pijn geven. Deze drukplekken en wonden aan de voeten komen vooral voor bij patiënten met diabetes, neuropathie (aandoening van de zenuwuiteinden) of arteriële insufficiëntie (onvoldoende doorbloeding van de aders).

Om deze plekken of wonden acuut of tijdelijk drukvrij te leggen en de klachten te verminderen, is vilttherapie een doeltreffend middel. Hierbij wordt een gepaste dikte van vilt gekozen en bevestigd op de huid rond de getroffen plek.

Bij chronische drukplekken die ontstaan door bepaalde standafwijkingen van de voeten, kan vilttherapie voorafgaan aan definitieve therapie zoals een orthese, steunzolen of orthopedische schoenen. 

Onychoplastie

Een meer begrijpelijke term voor onychoplastie is nagelreparatie of nagelregulatie. En die naam verraadt meteen al beter waarover het gaat. Het is een techniek met acryl of gel die ik therapeutisch toepas wanneer de nagelplaat op de een of andere manier beschadigd is geraakt. Dat kan zijn als gevolg van ongeluk (er is iets op de nagel gevallen) waardoor een deel van de nagel loslaat of verbrokkeld is, maar ook bij ontbrekende nagelhoeken of bijvoorbeeld ook wanneer een stukje nagel verwijderd moest worden na de behandeling van een likdoorn onder de nagel (subunguaal keratoom)

Nagelregulatie beoogt het verbeteren van de groei van de nagel en/of het herstellen van de structuur van de nagelplaat om zo een blijvende verbetering van de nagel te bewerkstelligen. Op de foto zie je een voorbeeld van hoe ik een stuk ontbrekende nagel terug heb aangebouwd naar zijn oorspronkelijke staat. Door gebruik te maken van gel of acryl stuur je het uitgroeien van de nagelplaat in de juiste richting en voorkom je dat de nagel gaat ingroeien of misvormen. 

Het einddoel van deze techniek is een volledig uitgegroeide, gezonde en intacte nagel met een natuurlijke vorm. We willen een zo natuurlijk mogelijke nagelcurve creëren die de doorbloeding van de nagelomgeving niet verstoord en die geen druk veroorzaakt. Of dit doel realistisch is, hangt af van de gesteldheid van de nagel. Nagelreparatie zorgt er uiteraard ook voor dat pijn of irritatie veroorzaakt door de nagelbeschadiging vermindert en/of volledig verdwijnt.

Orthonyxie

Orthonyxie is net als onychoplastie een vorm van nagelregulatie waarbij echter gebruik wordt gemaakt van een nagelbeugel. Een nagelbeugel biedt een vaak heel efficiënte oplossing voor personen die heel veel last hebben van ingroeiende of ingegroeide nagels. Ook worden nagelbeugels toegepast bij hevig gekromde of tunnelvormige nagels, de zogenaamde hyperconvexe nagels.

De beugel neemt instant de druk weg (en dus ook pijn) uit de nagelwal en corrigeert daarna geleidelijk (gedurende een aantal weken, soms een paar maanden) de stand van de nagel waardoor ingroeien verholpen wordt. Er bestaan verschillende soorten nagelbeugels, zowel passieve als actieve, in verschillende materialen. Ik bekijk samen met jou welke techniek in jouw geval de beste resultaten zal geven. Ook is het belangrijk om samen te kijken naar de mogelijke oorzaken die kunnen leiden tot recidief ingroeien van nagels. Voorkomen is immers nog altijd beter dan genezen.

Voetreflexologie

Voetreflexologie is een therapievorm die al 4000 jaar toegepast wordt in de traditionele Chinese geneeskunde en pas 150 jaar geleden in het Westen werd opgepikt en uitgewerkt. Door specifieke punten op de voeten, enkels en onderbenen/knieën gericht te palperen/masseren (acupressuur) wordt de doorbloeding, de energiedoorstroming en het zelfgenezend vermogen van het lichaam geactiveerd en geharmoniseerd.

Na opleidingen in België, Nederland en Duitsland praktiseer ik zelf een combinatievorm van Westerse en Oosterse voetreflexologie. Door jarenlange training en ervaring zie ik dagelijks in de praktijk hoe voetrefelxologie een flinke ondersteuning biedt aan zowel gezonde als zieke personen.

Ik beweer niet dat voetreflexologie allerlei ziektes of aandoeningen kan genezen, maar wel dat het fysiek en psychisch herstel ondersteunt/bevordert en zowel acuut als chronisch pijn kan verminderen. In ieder geval zorgt voetreflexologie voor een diepe ontspanning van lichaam en geest, een natuurlijke toestand van rust en stabiliteit die we door onze overprikkelde levensstijl helaas niet meer zo eenvoudig lijken te bereiken. 

Voetreflexologie raad ik absoluut aan als complementaire therapie bij angst, stress, rouw, burn-out, depressie, palliatieve zorg, verlies, chronische vermoeidheid, eenzaamheid, vruchtbaarheidsproblemen, verslaving(en)...of gewoon preventief om een goede balans en gezond energieniveau op peil te houden. 

Contacteer mij

Wil je graag dat ik bij jou aan huis kom? Of in het zorgcentrum waar je verblijft? Stuur me gerust een bericht of bel me even!

Adres:

Noël Schoorensstraat 4, 9810 Eke-Nazareth

Telefoon / Whatsapp:

+32 470 10 47 37